22 Ağustos 2009 Cumartesi

KIBRISIN MEŞHUR KÜP KEBABI



KARŞIKONULMAZ BİR LEZZET KÜP KEBABI

B u yaz Atakan abi ve beni ereğlideki yazlığa küp kebabı inşa etme heyacanı sarmıştı. Ancak Atakan abinin ereğlide yaptığı kazı çalışması ardından yaşadığımız hayal kırıklığı ile bu macerayı sonlandırdık.
Sonlandırdık diyorum ama yılmadık ve bu yaz Kıbrısta babamdan bu işin sırlarını nasıl yapılacağını öğrenmek için kurs aldım.
Küp kebabında olay özetle küp içerisinde odun yakılıyor ve bu odunların kömürleşmesi ile ısınan küp içerisinde yaklaşık 6 saat pişirilen etleri yemeye doyamıyorsunuz.




Önce küp içerisinde ateş yakılıyor ve odunlar kömür oluncaya kadar bekleniyor.



Aleminyum folyolar içerisine önceden marine edilen etler sarılıyor ve ısıtılan küp içerisine yerleştirilmek için hazırlanıyor. Etlerin yerleştirilmesinin ardından mermer kapak ile küpün ağzı kapatılıp hazırlanan çamur ile ağzı sıvanıyor ve hava almaması sağlanıyor.




Etlerimiz küpümüz içerisine yerleştirildikten sonra çamur hazırlanarak küpün ağzı mermer kapak etrafı sıvanarak kapatılıyor ve etler yaklaşık 6 saat bekletiliyor.






Ve 6 saat küpün sıcaklığında bekletilip çıkarılan etler ağzınızın içinde eriyecek kıvama gelmiş oluyor . Yemeye doyulamayan bu meşhur kebap evlerde yapılabildiği gibi kıbrısın birçok yerinde meşhur kebapçılardada bulunabiliyor.
Biz bu etleri afiyetle mideye indirdik tabi çok özlemiş olduğumuz Kıbrıstaki ailemizle birlikte olunca lezzetleri bir okadar daha arttı. Umarım yakın zamanda Atakan abinin elindende Kıbrısın Küp kebabını yemek nasip olur..







Hiç yorum yok: